Read Big! Challenge untuk Penakluk Buku Bantal

readbig_button

Warning: Reading Challenge ini hanya untuk mereka yang berhati baja dan berotot kawat untuk membaca buku-buku bantal (baca: tebal)!

 

Syarat buku yang dibaca:

  • Jumlah halaman di atas 500.
  • Supaya kesan seksi dan sensasi tebalnya terasa (>_<), tidak boleh berupa ebook atau audio book, kecuali jika ada alasan khusus.
  • Manga, graphic novel, buku dengan banyak ilustrasi (contoh: Hugo Cabret), tidak diperbolehkan.
  • Buku dibaca dan direview pada periode 1 Februari 2013 – 31 Januari 2014.
  • Buku boleh re-read, tapi review harus baru (bukan repost), dan diposting pada periode challenge.
  • Boleh overlapping dengan reading challenge lain.

Kelas yang dipertandingkan:

  1. Featherweight / Kelas Bulu: membaca 1 – 4 buku
  2. Middleweight / Kelas Menengah: membaca 5 – 8 buku
  3. Heavyweight / Kelas Berat: membaca > 8 buku

Selain kelas-kelas utama tersebut, ada pula Kelas Khusus Incredible Bulk: membaca minimal 1 (satu) buku dengan jumlah halaman >1000

Berikut adalah daftar buku bantal yang (rencananya) akan saya taklukkan demi mengikuti challenge ini (ikut Kelas Berat / Heavyweight):

  1. Great Expectations – Charles Dickens – 592 p – ENG –> READ
  2. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban – J.K. Rowling – 544 p – IND –> READ
  3. Harry Potter and the Goblet of Fire – J.K. Rowling – 896 p – IND –> READ
  4. Swiss Family Robinson – Johann David Wyss – 538 p – IND
  5. The Yearling – Marjorie Kinnan Rawlings – 504 p – IND –> READ
  6. Lust for Life – Irving Stone – 576 p – IND –> READ
  7. Harry Potter and the Half-Blood Prince – J.K. Rowling – 816 p – IND –> READ
  8. Uncle Tom’s Cabin – Harriet Beecher Stowe – 612 p – IND
  9. Dunia Sophie – Jostein Gaarder – 800 p – IND –> NOW READING

The Incredible Bulk (s)

  1. Harry Potter and the Order of the Phoenix – J.K. Rowling – 1200 p – IND –> READ
  2. Harry Potter and the Deathly Hallows – 1008 p – IND –> READ
  3. Les Miserables – Victor Hugo – 1232 p – ENG

Semoga saya berhasil!

Ada giveaway juga untuk para ksatria penakluk buku bantal lho. Berani menjawab  tantangan ini? Simak detail lengkap dan syarat-syarat mengikutinya di blog Ngidam Buku!

Books on France 2013 Reading Challenge

I always like to go travelling through books. I even made a special page to browse the books I have read by the country they are set in. And this year, Words and Peace is giving us the chance to explore France through books. We can read any book related to France in any book format. It also can be merged with other challenges. And the best part is, there will be a giveaway at the end of the year for those who finished their challenge!

books-on-france3

Here are the books I’m gonna read for this challenge, taking level 2, “beaucoup” which required 6 books.

  1. Therese Raquin by Émile Zola –> I have read this on January, here is the review.
  2. The Invention of Hugo Cabret by Brian Selznick –> read this one on early February, here is the review.
  3. The Three Musketeers by Alexandre Dumas –> my review
  4. Germinal by Émile Zola –> plan to read this on April for Fanda Classiclit’s Zoladdiction event.
  5. Les Misérables by Victor Hugo –> a re-read of my all-time favorite. Last year I failed to read this book using e-book, and this year I’m going to try it again using a printed copy.
  6. A short stories collection by Guy de Maupassant –> this is a short stories collection translated into my native language, Bahasa Indonesia. But as I always do for classics reviews, I’m going to write the review bilingually and provide the original title for each short story.

Interested in joining? Visit the master post of Books on France 2013 reading challenge here.

New Authors Reading Challenge 2013

finding new authors button

Challenge lagi!!! Ehehe. Sekali lagi, untuk menyusun daftar bacaan untuk challenge yang ini sebenarnya saya cuma copy-paste dari daftar bacaan untuk beberapa challenge yang lain. Karena tujuan mengikuti challenge yang dihost oleh Ren ini adalah: … “menemukan pengarang yang bukunya belum pernah kamu baca sama sekali. Jadi challenge ini bisa membuat kamu menemukan buku – buku baru yang mungkin sebelumnya kamu abaikan atau ingin baca tapi ga kesampaian terus. Selain itu, pas juga dong buat mengurangi buku di timbunan ;).“ Jadi saya hanya perlu mencari buku-buku mana saja yang adalah karya dari pengarang yang sama sekali baru bagi saya. Saya mengambil level Middle (12-20 buku), dengan daftar bacaan sebagai berikut:

  1. A. A. Milne: Winnie-the-Pooh
  2. Antal Szerb: Journey by Moonlight
  3. Brian Selznick: The Invention of Hugo Cabret –> READ
  4. Carlos Ruiz Zafon: The Shadow of the Wind –> READ
  5. Diana Wynne Jones: Howl’s Moving Castle
  6. E. B. White: Charlotte’s Web –> READ
  7. Emile Zola: Therese Raquin –> READ
  8. F. Scott Fitzgerald: The Great Gatsby –> READ
  9. Harriet Beecher Stowe: Uncle Tom’s Cabin
  10. Irving Stone: Lust for Life –> READ
  11. Jacqueline Kelly: The Evolution of Calpurnia Tate
  12. Johann David Wyss: Swiss Family Robinson
  13. John Bunyan: The Pilgrim’s Progress
  14. Jules Verne: Around the World in Eighty Days
  15. Kathryn Stockett: The Help
  16. Ken Kesey: One Flew Over the Cuckoo’s Nest
  17. Lew Wallace: Ben-Hur: A Tale of Christ
  18. Marjorie Kinnan Rawlings: The Yearling –> READ
  19. Mark Twain: The Adventures of Tom Sawyer –> READ
  20. Ray Bradbury: Fahrenheit 451 –> READ
  21. Sophocles: Oedipus Rex –> READ
  22. William Pène du Bois: The Twenty-One Baloons
  23. Maggie Tiojakin: Selama Kita Tersesat di Luar Angkasa –> READ
  24. Shannon Hale: Austenland –> READ
  25. Roald Dahl: Matilda –> READ
  26. Karen Levine: Hana’s Suitcase –> READ
  27. Shel Silverstein: The Giving Tree –> READ

Kalau kamu ingin ikutan challenge ini juga, simak syarat dan ketentuan mengikutinya di sini.

Name In A Book Reading Challenge 2012 – Wrap-Up!

name-in-book-challenge-2011

Dari target minimal 6 buku untuk reading challenge yang dihost Mbak Fanda ini, ternyata saya bisa membaca 10 buku, sebagai berikut:

  1. The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, oleh Robert Louis Stevenson. Review di sini.
  2. Pope Joan, oleh Donna Woolfolk Cross. Review di sini.
  3. Pollyanna Grows Up, oleh Eleanor H. Porter. Cuma nulis review singkat di Goodreads –> baca di sini.
  4. Petualangan Sherlock Holmes, oleh Sir Arthur Conan Doyle. Review terbagi menjadi dua bagian: Part I dan Part II + Conclusion.
  5. Little Lord Fauntleroy, oleh Frances Hodgson Burnett. Review di sini.
  6. Anna Karenina (simplified version), oleh Leo Tolstoy. Review di sini.
  7. Rahasia Meede: Misteri Harta Karun VOC, oleh E.S. Ito. Review di sini.
  8. Perpustakaan Ajaib Bibbi Bokken, oleh Jostein Gaarder & Klaus Hagerup. Sampai hari ini saya masih bingung bikin review buku ini. Post kutipan favorit bisa dibaca di sini.
  9. Gulliver‘s Travels: Perjalanan Gulliver ke Negeri Lilliput & Brobdingnag, oleh Jonathan Swift. Review di sini.
  10. Julius Caesar, oleh William Shakespeare. Review di sini.

Books in English Reading Challenge 2012 – Wrap-Up!

englishbookchallenge2012

Happy New Year 2013, semuanya! Wish you more good things and good books in this year!

Tanggal 10 Februari 2012 yang lalu, saya memulai sebuah reading challenge bertajuk Books in English Reading Challenge 2012. Sebenarnya ini proyek pribadi sih, supaya dalam sebulan setidaknya ada satu buku berbahasa Inggris yang saya baca. Sasaran dibikinnya reading challenge ini sebenarnya buat mereka-mereka yang belum terbiasa membaca buku berbahasa Inggris, namun ingin mulai membiasakan diri. Terima kasih buat teman-teman yang sudah berpartisipasi dalam reading challenge ini. Awalnya saya mau bikin reading challenge yang sama untuk tahun 2013, tapi kalau dipikir-pikir lagi, tahun ini saya pasti akan membaca minimal satu buku berbahasa Inggris setiap bulan (thanks to LRP event!), jadi udah gak berasa self-challenge lagi deh. Kalau ada yang mau mengadopsi reading challenge ini, silakan. Mungkin bisa dibuat lebih detail dan ditambahkan variasi supaya nggak “STD” kayak yang saya buat, hehehe.

Dan, dibawah ini adalah daftar buku berbahasa Inggris yang sudah saya baca dan review selama bulan Februari (karena saya memulai reading challenge ini bulan Februari 2012) hingga Desember 2012. Kebanyakan masih buku-buku berbahasa Inggris yang tipis-tipis dan ringan, maklumlah saya kan newbie! 😛

Februari 2012: Bleak House (simplified version), by Charles Dickens

Maret 2012: The Tale of Desperaux, by Kate DiCamillo

April 2012: The Bridge of San Luis Rey, by Thornton Wilder

Mei 2012: The Guernsey Literary & Potato Peel Pie Society, by Mary Ann Shaffer & Annie Barrows (bacaan bulan Mei yang baru direview bulan Juni)

Juni 2012: Northanger Abbey, by Jane Austen

Juli 2012: Little Lord Fauntleroy, by Frances Hodgson Burnett

Agustus 2012: The Curious Incident of the Dog in the Night-time, by Mark Haddon

September 2012: The Book Thief, by Markus Zusak (bacaan September yang baru direview di bulan Oktober)

Oktober 2012: Gitanjali (Song Offerings), by Rabindranath Tagore

November 2012: Julius Caesar, by William Shakespeare

Desember 2012: Twelfth Night (Or What You Will), by William Shakespeare, dan A Christmas Carol, by Charles Dickens

Kalau kamu sudah bikin wrap-up post untuk reading challenge ini atau sekadar ingin ngasih tahu perkembangan kamu dengan reading challenge ini, tinggalkan komentar di bawah ya! Saya juga pengen tahu gimana pengalaman kamu dalam membaca buku berbahasa Inggris sepanjang tahun 2012 yang lalu!

Back to the Classics Challenge 2013

classics2013

Yay, Back to the Classics Challenge 2013 by Sarah Reads Too Much is here! The challenge comes with more interesting categories for the following year. Great job, Sarah!

Here is my reading list for the challenge:

The Required Categories:

  1. A 19th Century Classic >> Therese Raquin by Emile Zola –> #1 READ and reviewed
  2. A 20th Century Classic >> Fahrenheit 451 by Ray Bradbury –> #3 READ and reviewed
  3. A Pre-18th or 18th Century Classic >> Oedipus Rex by Sophocles –> #6 READ
  4. A Classic that relates to the African-American Experience >> Uncle Tom’s Cabin by Harriet Beecher Stowe
  5. A Classic Adventure >> The Three Musketeers by Alexandre Dumas –> #4 READ and reviewed
  6. A Classic that prominently features an Animal >> Charlotte’s Web by E.B. White –> #7 READ

Optional Categories:

A.  Re-read a Classic >> Jane Eyre by Charlotte Bronte

B.  A Russian Classic >> The Kreutzer Sonata by Leo Tolstoy –> #5 READ

C.  A Classic Non-Fiction title >> The Prince by Niccolo Machiavelli

D.  A Classic Children’s/Young Adult title >> The Adventures of Tom Sawyer by Mark Twain –> #2 READ and reviewed

E.  Classic Short Stories >> A short stories collection by Anton Chekov or Guy de Maupassant

2013 TBR Pile Challenge

Me and the case of buying books. Oh, the same old story. Thanks to reading challenges, they always encourage me to devour more and more books from my TBR pile. As for next year, I plan to read those books that has been in my TBR pile longer than the others.

The 2013 TBR Pile Challenge is hosted by Adam at Roof Beam Reader. Go to his blog for details.

The Goal: To finally read 12 books from your “to be read” pile (within 12 months).

My list for 2013 TBR Pile Challenge mostly contains of classics. Here it is:

  1. Animal Farm by George Orwell
  2. The Adventures of Tom Sawyer by Mark Twain –> READ
  3. The Adventures of Huckleberry Finn by Mark Twain
  4. Around the World in Eighty Days by Jules Verne
  5. The Three Musketeers by Alexandre Dumas –> READ
  6. The Pilgrim’s Progress by John Bunyan
  7. Sense and Sensibility by Jane Austen
  8. Ben-Hur: A Tale of Christ by Lew Wallace
  9. The Great Gatsby by F. Scott Fitzgerald –> READ
  10. Swiss Family Robinson by Johann David Wyss
  11. The Diary of A Young Girl by Anne Frank
  12. The Help by Kathryn Stockett

Alternates:

  1. One Flew Over the Cuckoo’s Nest by Ken Kesey
  2. Journey by Moonlight by Antal Szerb

TBRR Historical Fiction Challenge

Beberapa minggu yang lalu saya menemukan gambar ini di blog salah seorang BBI-er:

Jleb banget nggak sih T__T

Daripada terus membiarkan timbunan menumpuk tak terbaca, setidaknya saya bisa melakukan sesuatu, yaitu dengan MEMBACA mereka! Kok kebetulan, Hobby Buku mengadakan TBRR (To Be Read & Review) Historical Fiction Challenge dari bulan Agustus hingga Desember 2012 nanti. Pas banget nih buat “memecut” diri sendiri untuk pelan-pelan melahap timbunan buku bergenre historical fiction. Uniknya, beberapa level yang bisa dipilih untuk mengikuti tantangan ini tidak dibedakan berdasarkan jumlah buku yang dibaca, tapi jumlah halaman buku yang dibaca.

 

Di bawah ini adalah list bacaan saya untuk TBRR Historical Fiction Challenge, yang sudah di-combine dengan Historical Fiction Reading Challenge 2012:

Agustus 2012

Rahasia Meede – E.S. Ito (sejarah ekonomi kolonial, 675 hal)
Girl with a Pearl Earring – Tracy Chevalier (pelukis Belanda Johannes Vermeer, 352 hal)
Total = 1027 hal (Historian)

September 2012

—skipped—

Oktober 2012

The Book Thief – Markus Zusak (World War II, Nazi Germany, 552 hal)
Total =  – hal

November 2012

Total = – hal

Desember 2012

Total = – hal

Memang sih tantangan ini berhadiah, tapi bisa menghabiskan sebagian dari timbunan itu sudah merupakan hadiah bagi saya, hohoho… :D. Kalau kamu berminat ikutan juga, silakan mampir ke post ini. Ada 5 pilihan level lho, mulai dari ≥ 200 halaman/bulan sampai ≥ 1000 halaman/bulan.

Mari belajar sejarah lewat karya fiksi! 😉

Visual Tour on Northanger Abbey

This is my entry for A Classics Challenge’s June prompt. The theme this month is Visual Tour, which I did with my latest classics read, Jane Austen’s Northanger Abbey.

What exactly is a Visual Tour?

A series of images that closely represents how you see the scene or description. It doesn’t have to absolutely follow the text but it must reflect the mood. Please be sure to include the quote you are referencing. – from November’s Autumn’s original post

Here I go–

“The morrow brought a very sober-looking morning, the sun making only a few efforts to appear, and Catherine augured from it everything most favourable to her wishes.” – page 84

“They determined on walking around Beechen Cliff, that noble hill whose beautiful verdure and hanging coppice render it so striking an object from almost every opening in Bath.” – page 107

“…and the pump-room to be attended, where they paraded up and down for an hour, looking at everybody and speaking to no one.” – page 31

“As they drew near the end of their journey, her impatience for a sight of the abbey—for some time suspended by his conversation on subjects very different—returned in full force, and every bend in the road was expected with solemn awe to afford a glimpse of its massy walls of grey stone, rising amidst a grove of ancient oaks, with the last beams of the sun playing in beautiful splendor on its high Gothic windows.” – page 154

“It was a narrow winding path through a thick grove of Scotch firs…” — page 171

Jekyll-Hyde Cover Talk: A Classics Challenge April Prompt

Having missed the March prompt for November’s Autumn’s A Classics Challenge, right now I’m excited about the April prompt which is focusing on the book cover.

I just finished reading Stevenson’s The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, the translated version into my native language, Bahasa Indonesia (Indonesian language).

This is the cover of the translated version:

And here are the questions:

What are your first impressions as you look at the cover? Does the book cover have an aspect that reflects the character, setting, or plot of the novel? If you could have designed the book cover what would you have chosen?

My answers:

The dark aura of the book cover clearly states that this is a mystery novel. On the left side we can see a silhouette of a gentleman standing beside a door (or is it a wall?), while on the other side of the door, there lies a shadow of another man, someone smaller than the other, looking mysterious and evil by the way he hides himself behind the door (or wall), as if he’s waiting to sprung out. I think the cover reflects the story and the main characters quite good, and I like it. However, another way to show Jekyll-Hyde in a book cover, I think, would be to picture them as one (rather than two separate objects). And although I like the entirety of the translated version’s cover, I’m not really comfortable with the boundary between Jekyll and Hyde. Because in the story Jekyll and Hyde were not separated by a wall, but Hyde lives inside Jekyll and at some point breaks free and defeated Jekyll. If there was a boundary at all I think it would be a curtain, nothing too solid or thick. Anyway, the cover designer, Satya Utama Jadi, also designed covers for many other books, including the Indonesian version of Bram Stoker’s Dracula and Hector Malot’s Sans Famille (Nobody’s Boy).

This graphic novel cover did the job well:

I also did a little browsing on other editions’ covers, and with various degrees of creepiness (I call most of them creepy), they successfully convey the message about the essence of the book: mystery.